MCB STORY



Ahoj, jsem Alena.


Sním. Peču. Zahradničím. Fotím.



Něco o mně...

Ahoj, jmenuju se Alena. Řekla bych, že jsem optimistickým a romantickým snílkem, nadšenou pekařkou a zahradnicí, která miluje cestování, vůni lesa po dešti, šumění moře, vítr ve vlasech, šimrání slunce na tvářích a kýčovité západy slunce. Ráda se toulám opuštěnými ulicemi a přírodou a objevuju nová místa. Miluju malé útulné kavárny s duší, kde si ráda vychutnám kávu s přáteli a dám si něco sladkého. A taky jsem holka, co s sebou všude nosí fotoaparát a snaží se zachytit ty malé kouzelné okamžiky života.

Abych pravdu řekla, nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že budu jednou psát vlastní blog o pečení. Úplně původně jsem chtěla být paní učitelkou, ale sny a touhy se postupně měnily … a život se nakonec ubíral jinými cestami. Nepatřím k těm, kteří se dokážou kvůli svým snům rozhodnout zčista jasna změnit svůj život a jít za svým snem s velkou vervou. Asi mi chybí víc odvahy 😊. A taky si jdu za těmi sny pomaloučku a polehoučku 😊.
Moje filozofie...

Tenhle blog jsem začala psát v roce 2015, když bylo mým velkým snem mít takovou malou zapadlou kavárničku (a to vystihuje i název), kde bych pekla koláče, dortíky, palačinky… Původním cílem blogu tak bylo vytvořit jakousi moji online kavárničku a sdílet recepty alespoň virtuálně. 

S postupem doby přišla také změna životního stylu a změna názorů (asi jsem dospěla 😊). Věřím, že aby bylo jídlo dobré, není zapotřebí drahých surovin a složitých postupů. Proto mám ráda jednoduché recepty, které si snadno dokážeme připravit doma z dostupných, kvalitních a sezónních surovin. Třeba těch, co si sklidíme z vlastní zahrádky. Proto se předem omlouvám, pokud vás na jaře zavalím recepty z jahod a na podzim zase z jablek nebo hrušek (máme docela velkou zahradu 😊). 

Snažím se žít zdravě a přesto, že je blog zaměřený z velké míry na sladké pečení, zahrnuji do receptů i zdravější verze sladkostí, abychom ten přísun cukru trochu vybalancovali 😊. Najdete zde tedy recepty, v nichž využívám suroviny jako celozrnnou, špaldovou nebo pohankovou mouku nebo bezlaktózové výrobky. Vždyť přece sladké nemusí zásadně znamenat nezdravé. Samozřejmě u některých receptů suroviny nenahrazuju, protože jsou prostě skvělé tak, jak jsou.



I když se u nás doma vždycky peklo, nebylo to žádná velká cukrařina. Nejsem vyučená pekařka ani cukrářka, natož fotografka. Na začátku jsem byla pekař a fotograf samouk, a to většinou formou pokus-omyl. Brzy poté, co jsem se rozhodla založit si a psát tento blog, jsem si však uvědomila, že pečení a focení jídla se pro mě stává čím dál větší „drogou“. Přesto jsem to pořád brala jako koníčka a necítila jsem potřebu posouvat se někam dál. 

Rok 2019 byl pro mě zlomový. Mít foodblog není totiž jen o tom sepsat recept a něco vyfotit. Za tím, co vidíte na blogu, jsou hodiny práce. Některé recepty nevyjdou vždy napoprvé podle představ. Ne vždy se podaří styling – jsou dny, kdy to prostě nejde 😊. A pak proces upravování stovek fotografií. K tomu, aby měla fotka pokaždé jinou atmosféru je zapotřebí poměrně velkého počtu nádobí, doplňků, nemluvě o fotografickém vybavení 😊. 




A každý nezdar mě nyní učí nového, dodává mi další motivaci zdokonalovat se a posouvat se dál. A taky jsem díky tomu odvážnější jít za tím, co chci, za svým snem. A věřím tomu.

Doufám, že na blogu naleznete inspiraci. Ať si podle receptu něco upečete nebo se jen podíváte na fotky. 

Těším se na vaši návštěvu a setkání s vámi-


Alča








Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.