POMERANČOVÉ BROWNIES

11. prosince 2017


Abyste se dostali do čokoládového nebe, stačí opravdu jen kousek. Na první pohled vypadá, že tento koláč sníte na posezení. Brownies jsou však díky množství čokolády poměrně hutné a i malý kousek uspokojí všechny čokoholiky. Už jen samotné jsou poměrně skvělou záležitostí. Co takhle si je připravit na Vánoce? Přemýšlela jsem, jak by měly takové vánoční brownies vypadat. Rozhodla jsem se pro karamelizovaný pomeranč, který jim dodává nádech luxusního dezertu.


POMERANČOVÉ BROWNIES

Ingredience
(forma o průměru 20 cm)

Těsto
300 g hořké čokolády
250 g másla
3 hrnky pískového cukru
6 vajec
½ hrnku kakaa holandského typu
Špetka soli
1 ¼ hrnku hladké mouky
Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (můžete použít kůru z pomeranče, který budete krájet na kolečka pro zkaramelizování)

1-2 pomeranče podle velikosti
3 polévkové lžíce třtinového cukru

Postup

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Jakmile bude vše rozpuštěné, odstavíme z plotny. Pomocí metličky zamícháme postupně cukr. Za stálého míchání přidáváme vejce jedno po druhém. Zamícháme kakao a sůl. Pomalu přidáváme mouku. Vyložíme pečícím papírem a nalijeme těsto.

Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme 50 – 60 minut (podle trouby). Špejlí nepoznáme, zda jsou brownies hotové, protože by měly být uvnitř ještě mírně tekuté (můžete zkusit zapíchnout uprostřed – pokud vytáhnete a zůstanou náznaky drobečků, je hotovo). Na povrchu by se však měla vytvořit pevnější krusta. Pokud použijeme větší formu a výška bude nižší, pečeme kratší dobu (25 – 30 minut). Důležité je totiž brownies nepřepéct. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme karamelizované pomeranče. Pomeranče důkladně omyjeme a i s kůrou nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi si necháme na nejnižším stupni rozpouštět třtinový cukr. Jakmile bude rozpuštěný a začne karamelizovat, vložíme do něj kolečka pomeranče. Z každé strany necháme zkaramelizovat cca 3-4 minuty. 

Zkaramelizované pomeranče poklademe a naaranžujeme na hotové brownies. Můžeme zakápnout zbylým karamelem.






Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.