REBARBOROVO-JABLEČNÝ KOLÁČ

7. května 2017



Na toto roční období se vždy nejvíc těším. Víkendy trávíme na zahrádce a sejeme a sázíme první sazenice. Záhonky zdobí záplava pestrobarevných tulipánů, v trávě se svítí pampelišky a sedmikrásky. Dva týdny už taky pečlivě kontroluju naši rebarboru a konečně o víkendu jsem sklidila první stonky, ale pár dnů bude ještě potřeba, než úplně dozraje. Mám ráda sladce nakyslé kombinace, a tak jsem do náplně koláče přidala ještě pár jablíček a dochutila skořicí a kardamomem. Kombinace použitého koření se možná hodí spíš k podzimnímu a chladnějšímu období, ale já je používám celoročně a téměř do čehokoli. Navíc, lehce nakyslá chuť rebarbory se skořicí skvěle doplňuje.



REBARBOROVO-JABLEČNÝ KOLÁČ

Ingredience:

Těsto:

500 g špaldové mouky (nebo hladké mouky)
200 g třtinového cukru
140 g másla
2 vejce
2 žloutky
3 lžíce mléka
2 lžíce jablečného octa
1 prášek do pečiva

1 žloutek + 1 lžíce mléka na potření


Náplň:

300 g očištěné rebarbory
2-3 střední jablka
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
1-2 lžičky skořice
3 lžíce javorového sirupu
1/2 lžičky kardamomu

Postup:

Těsto:

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a postupně přidáme všechny suroviny (máslo, cukr, vejce a žloutky, mléko a ocet). Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a dáme odpočinout na 30 - 60 minut do lednice.

Po této době těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme na dvě poloviny. Koláčovou formu vymažeme máslem (používám formu s odnímatelným dnem, dno vyložím pečícím papírem a máslem vymažu jen okraje formy).
První polovinu těsta vyválíme na pomoučněném vále na placku, kterou přeneseme pomocí válečku do formy tak, aby těsto přesahovalo trochu i přes okraje. Prsty těsto přitlačíme na dno a k okrajům. Dno propícháme vidličkou a naneseme připravenou náplň. Urovnáme.

Z druhé poloviny těsto vyválíme placku a vykrajujeme širší pásky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížku. Jakmile je mřížka hotová, zapracujeme okraje pásků směrem dovnitř koláče a začistíme okraje. Ze zbylého těsta můžeme vykrojit pomocí vykrajovátek různé tvary a dle fantazie jimi dozdobit okraje koláče nebo mřížku.

V hrnečku si rozšleháme žloutek s mlékem a potřeme povrch koláče. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°. Pečeme cca 40 minut. Po upečení necháme vychladnout. Můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Náplň:

Rebarboru si očistíme a nakrájíme na větší kousky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme. Smícháme v misce, přidáme javorový sirup, přidáme koření a kukuřičný škrob. Promícháme a necháme chvíli odpočinout.









Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.