Křehký koláč s blumami a mascarpone

31. července 2016


Včerejší odpoledne jsem při pečení provoněla naši kuchyň křehkým máslovým koláčem. Přichází období, kdy začínají dozrávat první švestky, které po jahodách, borůvkách, meruňkách patří spolu s asi sto dalšími druhy k ovoce k mým neoblíbenějším. A tak jsem tentokrát sáhla po krásně zralých blumách, které jsem koupila na trhu. Bohužel již několikátým rokem na zahradě švestky ani blumy už nemáme, takže se zatím musím spokojit s kupovanými nebo od známých. A tak je poctivě schraňuji do mrazáku na zimu, abychom si mohli upéct koláče nebo udělat knedlíky. Křehké těsto vonící po másle jsem doplnila lehkým krémem z mascarpone a marcipánem. A když necháte koláč pořádně vychladit v ledničce, máte skvělý letní dezert.



Ingredience:

Těsto:
420 g špaldové mouky
180 g třtinového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
250 g studeného másla
3 lžíce studené vody

Náplň:
500 g mascarcpone
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce špaldové mouky
2 vejce

blumy (cca 7-8 ks)
marcipán (1 balení)


Postup:
1) Nejprve si připravím těsto - mouku proseji do mísy, smíchám s cukrem, práškem do pečiva. Přidám na kostky nakrájené máslo a postupně udělám takovou drobenku. Postupně přilévám vodu po lžících a vypracuji hladké a nelepivé těsto. Čtvrtinu těsta si oddělím, zabalím do potravinářské folie a schovám do mrazáku. Zbytek těsta dám na cca 30 - 45 minut odpočinout do letničky.
2) Následně si připravím směs - studené mascarpone smíchám s cukry, přidám mouku a vejce a vše vyšlehám dohladka.
3) Blumy omyji, rozkrojím na poloviny a zbavím pecek. 
4) Jakmile je těsto vychlazené, pečící formu (na koláč nebo na dort) si vyložím pečícím papírem a na pomoučněném vále vyválím asi 1 cm tlustou placku. Opatrně ji pomocí válečku přenesu do formy. Na výšku by mělo těsto trochu přesahovat - tento zbytek neořezávám, protože jej pak budu ještě přehýbat. 
5) Dno propíchám vidličkou, nastrouhám nahrubo marcipán. Na něj pokladu polovinu blum řezem dolů. Na blumy nanesu krém. Okraje těsta, které přesahují přehnu přes krém a na zbytek nastrouhám na hrubém struhadle zbytek těsta, které bylo v mrazáku.
6) Koláč peču při 180°C cca 50 - 60 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Poté koláč nechám vychladnout na plotně a následně jej nechám chladit v ledničce, aby náplň pěkně ztuhla.









Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.