CELOZRNNÉ BUBLANINOVÉ TARTELETKY S NEKTARINKAMI

17. července 2016


Nemůžu si pomoci, ale připadá mi škoda péct v létě jiné koláče, než ovocné. Po upršeném týdnu a troše hřešení v podobě zákusků, jsem se rozhodla upéci trochu zdravější variantu naší bublaniny. Říkám naší, protože u nás doma pečeme v podstatě pouze jeden jediný recept na bublaninu. Pečeme ho, co si pamatuji. Zkoušeli jsme samozřejmě i jiné, ale vždy se vrátíme k tomuto. A protože ho pečeme už více, než 35 let, dá se říct, že patří k našim rodinným klenotům. A na kuchařce je to pořádně znát. Umaštěné a otrhané stránky jsou důkazem, že se tento koláč u nás peče velmi často. Tentokrát jsem nahradily klasiku ingredience trochu zdravější. Vůbec to však neubralo na jeho chutnosti a ba právě naopak. Jeho chuť je v tomto složení jiná, originální a velmi nakažlivá. Prostě ujídáte a ujídáte a toužíte po dalším soustu. Na těsto jsem použila menší formičky na tarteletky a tak má každý svou malou soukromou bublaninu.


CELOZRNNÉ BUBLANINOVÉ TARTELETKY S NEKTARINKAMI

Ingredience
1,5 hrnku (250 ml) celozrnné špaldové mouky
1,5 hrnku hladké špaldové mouky
1,5 hrnku třtinového cukru
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
3 žloutky + 3 bílky
špetka soli
4 lžíce kokosového oleje
kůra z 1 citronu
1,5 - 2 hrnky mandlového mléka

4 větší zralé nektarinky



Postup

Troubu si předehřejeme na 180° C. Formičky na tarteletky si vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, prášek do pečiva, sůl a žloutky. Kokosový olej rozpustíme přidáme do těsta, nastrouháme si citronovou kůru a také přidáme. Postupně přiléváme mléko a mícháme. Těsto by nemělo být ani tuhé, mělo by být trochu řidší, aby stékalo z vařečky. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který postupně zamícháváme do těsta.

Nektarinky si umyjeme, zbavíme pecky a nakrájíme na tenké plátky. Těsto vylijeme do formiček a poklademe plátky nektarinek.

Dáme do trouby a pečeme cca 40 - 50 minut. Špejlí vyzkoušíme, jestli jsou tarteletky upečené. Pokud se těsto nelepí vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.












Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.