Linecký dort s mascarpone a ostružinami

10. května 2016


Nedělní svátek matek byl příležitostí upéct něco více slavnostního. Koho by nepotěšil vlastnoručně a s láskou připravený dárek. Tentokrát jsem se rozhodla nepéct klasický piškotový dort, ale dort, který bude svěží, s lehkým krémem a ovocem. Na těsto jsem se rozhodla vyzkoušet linecké, které používáme na linecký koláč s ovocem nebo s marmeládou. Jedinou změnou, kterou jsem v receptu provedla bylo nahrazení klasické mouky moukou špaldovou. A rozdíl vůbec není poznat.



Ingredience (forma o průměru 20 cm):

Těsto:
250 g hladké špaldové mouky
100 g másla
120 g cukru
2 vejce

Náplň:
1 zakysaná smetana
2 balení mascarpone
1 balení ztužovače krémů (+ vlažná voda dle návodu)
5-6 lžic moučkového cukru (podle toho, jak budete chtít sladkou náplň můžete dosladit)
strouhanou citronovou kůru z 1 citronu
šťáva vymačkaná z 1 citronu

Na ozdobení:
1 kolečko citronu nebo limetky 
ostružiny (použila jsem cca 150 g)
trochu moučkového cukru na zaprášení krajů dortu 


Postup:
1) Nejprve si připravím těsto. Máslo umíchám s cukrem na krém, přidám mouku a vejce a připravím hladké těsto. Když těsto připravuji v robotu, ještě jej zpracuji trochu ručně až bude mít pěknou hladkou konzistenci. Aby se s ním dalo pracovat, zabalím jej do potravinové fólie a ještě jej dám na 40 minut do ledničky.
2) Troubu si předehřeji na 175°C.
3) Mezitím si připravím krém. Na krém vyšlehám mascarpone, zakysanou smetanu, cukr, šťávu z citronu a citronovou kůru do hladkého krému. Ztužovač připravím podle návodu na balení a přidám do krému. Nechám chvíli odstát.
4) Po 40 minutách vytáhnu těsto z ledničky. Vyválím jej na placku, která bude o větším průměru, než forma + okraje. Vyválené těsto vložím do dortové formy vyložené pečícím papírem (nejprve si vystřihnu z pečícího papíru kolo o průměru formy a na okraje ustřihnu 2 pásy papíru, z nichž 1/3 po šířce nastříhám na pruhy, které pak přes sebe na dně překládám, aby se mi stěny pokryly papírem rovnoměrně). 
5) Vyválenou placu přitlačím prsty na dno a také podél okrajů, aby těsto sahalo cca do 2/3 okrajů. Z pečícího papíru vystřihnu kolečko, dno těsta si propíchám vidličkou, položím papír a nasypu fazole, které zabrání, aby se těsto nafukovalo.
6) Těsto dám zapéct do předehřáté trouby. Peču cca 35 - 40 minut, dokud nezačnou kraje zlátnout. Pak těsto vyndám, odsypu fazole a vyndám papír a dám ještě na cca 5 - 10 minut dopéct.
7) Poté vyndám upečené těsto a nechám ve formě vychladnout. Do vychladnutého korpusu nanesu připravený krém a zarovnám, aby byly trochu vidět pečené okraje. Dám tuhnout do ledničky. Po cca 2 - 3 hodinách vyndám a dozdobím.¨
8) Do středu dortu jsem nasypala část ostružin, do nich jsme umístila na čtvrtky nakrájené kolečko limetky, květy levandule a malinové listí. Zbytek ostružin jsem použila na okraje. Okraje dortu můžete zaprášit ještě trochu moučkového cukru.







Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.