Hanácké vdolky

15. května 2016


Všude kolem se to poslední dobou hemží cupcaky, cheesecaky a makronkami. Ne, že bych tyto sladkosti neměla ráda, dokonce je zbožňuji. Ale někdy mi přijde, že tak trochu zapomínáme na naši klasickou kuchyni. Proto jsem se o víkendu rozhodla, že tentokrát upeču právě něco velmi tradičního a klasického. A to vdolky. Tak se u nás na Hané říká koláčům. A když už vdolky, tak naše hanácké s překládaným těstem, tvarohem, povidly a drobenkou. Ty jsou prostě nejlepší. Překládané těsto jim dodá na lahodnosti. Jen sádlo jsem vyměnila za máslo. Místo povidel se také dělávají s mákem, ale ty já nepeču - především proto, že jsem alergická na mák, takže mi nevoní. 
Postup je sice trochu pracnější, ale výsledek za to stojí. Většinou dělám dvojitou dávku, což je asi 30 trochu větších vdolků. Výdrž poslední dávky byla dokonce přesně pouze 24 hodin.



Ingredience (1 dávka vyjde na cca 15 - 16 vdolků):

Kvásek
250 ml polotučného mléka
1 kostka droždí
100 g cukru krupice

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g změklého másla
1 vejce 
1 žloutek
1 vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího vanilkového cukru)

1/4 másla na proložení těsta

1 vejce a 1 lžíce mléka na potření

Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu (v papíru)
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru
2 žloutky
2 lžíce změklého másla
rozinky namočené v rumu

Povidlová náplň:
250 g povidel
2 lžíce prosátého moučkového cukru

Drobenka:
125 g másla
125 g cukru
125 g polohrubé mouky

Postup:
1) Nejprve si připravím kvásek - mléko ohřeji s cukrem. Do vlažného mléka rozdrobím kvasnice a nechám odstát cca 10 - 15 minut. 
2) Mouky si proseji do mísy, přidám vanilkový cukr, sůl a promíchám. K sypké směsi přidávám postupně změklé máslo a v robotu míchám, aby nezůstal žádný větší kousek másla.
3) Jakmile bude na kvásku pěnu, přeliji směs k mouce spolu s vajíčkem a žloutkem. Směs vypracuji do hladkého těsta, které se nebude lepit. Těsto přesunu do mísy, přikryji čistou utěrkou a nechám asi 60 - 90 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
4) Mezitím si připravím tvarohovou náplň. Žloutky vymíchám s máslem, oběma cukry a přidám kostku tvarohu a rozinky. Vytvořím hladší směs.
5) Povidla smíchám s moučkovým cukrem. Drobenku si připravím smíchám másla, cukru a mouky. Všechny suroviny promnu rukama, V případě, že není drobenka dost sypká, přidám ještě trochu mouky.
6) Jakmile je těsto vykynuté rozdělím si jej na 2 poloviny. Jednu polovinu si vyválím a na její půlku nakrájím tenké proužky másla. Těsto přeložím a znovu vyválím. Tentokrát do čtverce. Pomocí rádýlka si rozdělím těsto na větší čtverce. Do středu každého dám cca lžičku tvarohové náplně. Zabalím rožky a vytvořím kuličky. Spojem dolů ji položím na plech vyložený pečícím papírem.
7) Kuličky překryji ještě suchou utěrkou a nechám dalších 30 minut kynout. Mezitím si předehřeji troubu na 180°C. V misce si rozšlehám vejce s mlékem. Touto směsí potírám vdolečky. Do cukrářského sáčku si naplním povidlovou směs, kterou ozdobím horní části vdolků. Nakonec posypu drobenkou.
8) Dávám péct do trouby na cca 20 minut, dokud vdolky nezačnou zlátnout. Vdolky nechám vychladnout a nakonec je popráším moučkovým cukrem.









1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.