Pletence s kardamomem

17. dubna 2016


Tyto šneky peču většinou se skořicovou náplní. Tentokrát jsem však nahradila skořici kardamomem. Toto exotické koření jsem si velmi oblíbila a ráda jej přidávám do různých koláčů. Kardamom má velmi výraznou vůni a citrónovo-květinovou chuť, která však může někomu vadit. V tomto receptu ho najdete poměrně velké množství, takže pokud nejste příznivci tohoto typu koření, můžete jej nahradit v náplni skořicí. Další věcí, která mě na přípravě těchto šneků baví, je jejich motání. Zde můžete plně rozvinout svoji fantazii a umotat si pletence podle vaší libosti.

Ingredience:
(30 - 35 kousků)

800 g hladké mouky
1 kostka čerstvých kvasnic
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru
1/2 lžičky soli
2 lžičky kardamomu
500 ml vlažného mléka

Náplň:
150 g změklého másla
3 lžíce mletého kardamomu (pokud vám nebudou vadit kousky - použijte semínka kardamomu rozdrcená v hmoždíři)
90 h třtinového cukru

1 rozšlehané vejce
mandlové lupínky

Postup:

1) Nejprve si připravím kvásek - do vlažného mléka rozdrobím kvasnice a nechám vzejít kvásek.
2) Do mísy proseji mouku, přidám cukr, sůl a kardamom.
3) Přidám máslo a zapracuji do těsta. Nesmí zůstat větší kousky másla.
4) Poté přimíchávám postupně kvásek a umíchám hladké těsto. Z těsta pak vytvořím bochánek a přikryji v míse utěrkou. Nechám kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).
5) Náplň si připravím smícháním másla, cukru a kardamomu.
6) Jakmile je těsto vykynuté, rozdělím si ho na 2 části. Z každé vyválím plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřu na něj polovinu náplně. Těsto přeložím na třetiny jako dopis - střední třetina leží na stole, přes ni přeložím horní třetinu a na tu přeložím spodní třetinu. Ještě trochu rozválím a nakrájím na 2 cm silné proužky.
7) Každý proužek pak otočím kolem prstu do spirály a zatočím do uzlu. Konce schovám dole. Položím na plech vyložený pečícím papírem. Nechám ještě 30 minut kynout.
8) Troubu předehřeji na 250°C. Před vložením do pece potřu šneky ještě rozšlehaným vajíčkem a posypu mandlovými lupínky.
9) Peču asi 8 - 10 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhnu z trouby a nechám vychladnout na mřížce.







Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.