Malinovo-kokosový dort

14. února 2016


Krásnou neděli přeji, i tu valentýnskou těm, kdo Valentýna slaví. U nás doma jej sice moc neslavíme, ale příležitost upéct něco dobrého se najde vždy. Tentokrát, abych rodině trochu přilepšila, rozhodla jsem se upéct jim něco nového a speciálního. Plán na víkendové pečení byl sice původně úplně jiný - brownies s malinami, ale protože mamka nemá moc ráda čokoládové a kakaové koláče, tak nakonec vyhrál dort. A protože jsem chtěla něco trochu slavnostnějšího, tak jsem maliny zkombinovala s kokosem. Dortový korpus je díky malinám velice vláčný, krém z mascarpone dodá na lehkosti a kokos byl pro mě takovou třešničkou na dortu. Jen jeden problém se vyskytl. Že kousky, na nichž je i kokos i maliny jsou pouze 2 :-) Anebo pokud byste si chtěli vychutnat i maliny i kokos, musíte si prostě ukrojit dva kousky... ;-)



Ingredience:
Pekla jsem ve formě o průměru 24 cm a pak rozkrojila na dvě poloviny.

8 vajec
8 polévkových lžic třtinového cukru
8 PL špaldové mouky
8 PL lžic strouhaného kokosu
1 kávová lžička prášku do pečiva

Krém:
2 kelímky mascarpone (500 g)
1/2 hrnečku moučkového cukru (prosátého)
1 kelímek šlehačkové smetany
1 ztužovač šlehačky

500 g malin (tentokrát jsem použila mražené, s čerstvými počkám až na jejich sezónu)
Kokosové hoblinky na posypání (cca 1/2 - 3/4 menšího sáčku)


Postup:

1) Troubu předehřejte na 180°C. Nejdříve si upečte korpus - vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Až bude pěna světle žlutá až bílá a nabude na objemu, zamíchejte vařečkou postupně mouku, kokos a prášek do pečiva. Těsto vylijte do formy vyložené pečícím papírem. Pečte asi 20 minut (pokud byste potřebovali na pečení delší čas, aby se Vám těsto propeklo, přikryjte horní část těsta alobalem ve chvíli, kdy chytne zlatavě hnědou barvu, aby se Vám povrch nespálil, ale spodní část se ještě dopekla.
2) Po upečení nechte vychladnout. Pracovní desku si posypte krupicovým cukrem. Upečené těsto otočte a opatrně jej položte na pocukrovanou desku. Opatrně strhněte pečící papír a přeřežte těsto na 2 díly - pokud použijete menší formu a korpus budete mít vyšší, klidně i na tři díly.
3) Připravte si krém - vyšlehejte si šlehačku s 1 PL cukru.
4) Mascarpone vyšlehejte se zbylým cukrem. 
5) Připravte si ztužovač podle návodu. Postupně zamíchejte vyšlehané mascarpone a nakonec vyšlehanou šlehačku.
6) Polovinu krému natřete na první část korpusu, pokryjte malinami (část si nechte na ozdobu horní části). Přikryjte druhou částí korpusu. 
7) Horní část korpusu natřete zbylým krémem (dort je "polonahý" bez natřených okrajů) - nemusíte důkladně uhlazovat, cílem je "ledabylý" vzhled horní části. Na část položte maliny a druhou část posypte kokosovými hoblinkami.
8) Dort nechejte ztuhnout alespoň 2 hodiny v ledničce.











1 komentář

  1. Nadherne fotky i dort, kdybych mela mascarpone, jdu do toho hned, no tak snad brzy. M.

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.