PERNÍKOVÁ GRANOLA

10. ledna 2016


Dejte si sladkou a zdravou snídani a nalaďte se dobrou náladou na celý den. Vyznávám rčení, že snídaně je základ dne a představte si, že takovou granolu můžete mlsat jako lehkou svačinku nebo uzobávat po večerech. Ovesné vločky obalené ve směsi medu, kokosového oleje a perníkové koření krásně voní a sladce ochutí mléko nebo jogurt. Lněná a dýňová semínka zase dodají energii. A když doplníte čerstvým ovocem, zdravá snídaně je na světě. Domácí granolu mám neustále v zásobě. Stačí nasypat do misky a zalít mlékem nebo jogurtem. Nastavím si tak hned od rána pohodový den. Nejdřív vyjídám křupavé hrudky, pak přijdou na řadu oříšky obalené medem. Tyhle snídaně mě prostě baví. A mléko ochucené perníkovým kořením mě vždy přenese do vánoční kuchyně, kde se pečou měkké medové perníčky. Tak popadněte lžíci do ruky a pojďte se mnou do sladké snídaně.


PERNÍKOVÁ GRANOLA

Ingredience

Suchá směs:
500 g ovesných vloček
250 g semínek a ořechů (mletá lněná semínka, dýňová semínka, mandle, kešu, rozinky)

Mokrá směs:
130 g medu
130 g javorového sirupu
120 g kokosového oleje
špetka soli

perníkové koření (mám svoji vlastní směs z 10 hřebíčků, 20 kuliček nového koření, 1 lžička skořice, 5-7 kytiček badyánu, na špičku lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého anýzu - vše pomleto na prášek v kávovém mlýnku) - ale klidně můžete použít kupovanou směs na perníčky


Postup

Troubu si předehřejeme na 165°C. Dva velké plechy si vyložíme pečícím papírem.

Ve velké míse si smícháme vločky, oříšky a semínka.

V kastrolku si připravíme marinádu. Na mírném plameni necháme rozpustit kokosový olej. Kokosový olej se rozpouští kolem 40°C a proto jej nenecháváme na plotně dlouho.  Kastrůlek sejmeme z plotny a vmícháme med a javorový sirup. Mícháme tak dlouho, než se ingredience propojí. Směs by měla být hustší a krémovitější konzistence.

Tekutou směs přidáme k vločkám a promíchám. Rozdělíme na dva plechy a rovnoměrně rozprostřeme. Vločky nemačkáme, ale necháme „načechrané“. Zůstanou tak pěkně křupavé.

Pečeme 20 - 25 minut. Uprostřed pečení mírně promícháme. Jakmile začnou vločky a ořechy zlátnout, plechy vytáhneme z trouby a necháme ještě dojít na plotně. Směs necháme pořádně vychladnout a přesypeme do vzduchotěsné nádoby, aby vločky zůstaly pěkně křupavé.




















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.